Ansökan för bidrag och projekt är öppen 1–30 september. Stiftelsen BMR:s specialsakkunniga Annika Ekblad berättar här vad som är bra att tänka på inför ansökningsrundan.
– Ansökan ska vara tydlig så att ingen behöver gissa sig till vad de sökande ska göra ifall de beviljas bidrag, säger Annika Ekblad.
En tydlig ansökan har en röd tråd, ger en helhetsbild av vad som ska göras och varför och är inte för lång. Annika Ekblad påpekar att det är viktigt att också förväntningarna är tydliga: att den sökande vet vad stiftelsen förväntar sig av dem som beviljas bidrag och att stiftelsen vet vad bidragsmottagaren kommer att göra med bidraget.
Ifall du är osäker på hur stiftelsen jobbar med ansökningar och bidrag kan du till exempel delta i webbinariet om ansökningsprocessen som hålls 3 september.
Vad innebär prioriteringarna?
Stiftelsen BMR har inför ansökningarna som gäller 2025 lagt upp följande prioriteringar:
- Vi prioriterar projekt och verksamhet som ingjuter framtidstro i barn och unga och som stärker deras delaktighet i att skapa sin framtid.
- Vi stödjer verksamhet och projekt där framtidstro kopplas ihop med hållbar utveckling.
- Vi önskar se satsningar som bidrar till att ge jämlika möjligheter för alla barn och unga.
Annika Ekblad, hur ska man som sökande tänka kring prioriteringarna?
– Ansökan ska utgå er idé, en tydlig plan och tydliga målsättningar. De kan sedan kopplas till prioriteringarna. Du ska inte utgå från prioriteringarna och göra en ansökan på basen av dem.
Nytt i årets ansökningsblankett är att sökande tydligare än tidigare ska berätta hur verksamheten eller projektet stödjer barns och ungas välmående.
En annan nyhet är att beslut om verksamhetsbidrag till privat småbarnspedagogik och eftermiddagsverksamhet ges redan i december 2024 så att sökande bättre ska kunna beakta beslutet i sin verksamhet. Beslut om övriga bidrag ges kring månadsskiftet januari-februari 2025.
Ansökan bedöms av sakkunniga
Ansökningarna ska lämnas in senast 30 september vid midnatt. Efter det läses ansökningarna av externa sakkunniga. Stiftelsen har 12 externa sakkunniga som jobbar i grupper på tre personer enligt följande teman: 1) Småbarnspedagogik och lagstadgad eftermiddagsverksamhet, 2) psykosocialt välmående, 3) konst och kultur, motion och idrott och övrig fritidsverksamhet, 4) pedagogisk utveckling, forskning och fortbildning.
Beslut om vem som beviljas bidrag fattas av styrelsen.
Ha koll på pengarna
Sist men inte minst påminner Annika Ekblad om att den som söker ska ha en realistisk budget.
– Man ska inte ansöka om mer pengar än man behöver för att man tror att man får mindre.
I budgeten ska inkomsterna och utgifterna vara i balans. Stiftelsen BMR kräver i regel att en organisation som ansöker om ett större projektbidrag också har egen finansiering och fler finansiärer. Annan finansiering kan komma från den egna organisationen, kommunen, EU eller andra stiftelser och fonder.
– Ifall det finns någon annan organisation som jobbar med samma teman som ni, diskutera möjligheten till samarbete. Stiftelsen BMR ser att samarbete ger mervärde, säger Annika Ekblad.
Ifall man själv inte kommer på vem man kunde samarbeta med kan man kontakta stiftelsen specialsakkunniga och be om tips.
Vad kommer ni att göra?
Hur tänker ni göra det?
Varför vill ni göra det? (vilken utmaning vill ni tackla? har ni gjort en omvärldsanalys?)
Tillsammans med vem kommer ni att jobba (de behöver vara tillfrågade!)
När kommer projektet att förverkligas?
Var?
Hur mycket kostar det?
Vem gör jobbet? (har ni rätt kompetens?)
För vem ger projektet/verksamheten den största nyttan?
Läs också intervjun från i fjol med med vår andra specialsakkunniga Sonja Ollas-Airinen, Expertens bästa tips för dig som söker bidrag av Stiftelsen BMR, (21.3.2023)
Ansökan till Stiftelsen BMR görs i det elektroniska ansökningssystemet Rimbert.