Grupper inom småbarnspedagogiken, grundskolan och andra stadiet kan inom kort ansöka om bidrag för naturutflykter. Satsningen möjliggörs av Stiftelsen TAH, Alli Paasikivi-stiftelsen, RELEX-stiftelsen och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Ansökan är öppen 19 februari till 12 mars 2025. Beslut om understöd meddelas senast 26 mars 2025. Utflykterna kan ordnas från det att stipendiet beviljas till slutet av oktober.
Fjolårets ansökan om bidrag för naturutflykter var en stor framgång. År 2024 delades hela 129 000 euro ut i bidrag och med den summan kunde över 9 000 barn och unga åka på en naturutflykt med sin egen klass eller grupp. Utflykter gjordes till olika platser i naturen, såsom skogar, skärgården, fjäll, nationalparker och naturcenter. Under utflykterna bekantade barnen sig bland annat med fåglarnas vårflyttning, geologiska fenomen och skogsarter.
Bidraget upp till 1000 euro per utflykt
I och med möjligheten till bidrag hoppas stiftelserna att fler barn och unga ska få möjlighet att delta i naturutflykter. Stiftelserna beviljar stipendier på upp till 1 000 euro per utflykt. Bidraget kan användas för att täcka kostnaderna för utflykten, till exempel transport, mat eller inträdesavgifter. Förutom barn och unga kan även gruppens lärare eller andra stödpersoner (inklusive föräldrar eller andra familjemedlemmar) delta i utflykterna.
Finlands Scouter rf fortsätter att administrera ansökningsprocessen. På projektets webbplats finns scouternas tips för lyckade naturutflykter. Målet med bidraget och med de praktiska tipsen är att göra det lätt för grupperna att bege sig på utflykt. Detta ger barn och unga möjlighet att inspireras av olika naturmiljöer, som samtidigt är fantastiska lärmiljöer.
Hjälp av en lokal scoutkår vid behov
Nytt för 2025 är att grupperna kan få hjälp med att genomföra utflykten av den lokala scoutkåren. Gruppens samarbetsönskemål kartläggs i ansökningsblanketten, varefter man strävar efter att hitta en lämplig scoutkår för dem som beviljas bidrag.
Med bidragen vill man uppmuntra barn och unga till en hållbar livsstil. I varje naturutflykt ingår att man ska minimera eller kompensera utflyktens miljöpåverkan och klimatavtryck. Givetvis på en nivå som lämpar sig för den berörda åldersgruppen. Klimatkompensationen kan göras på olika sätt. Det kan genomföras antingen genom en donation till en organisation som arbetar med klimat- och miljöfrågor eller genom ett företag som kompenserar för koldioxidavstrycket. Ni kan också kompensera utflyktens utsläpp genom hållbara val i vardagen – genom att cykla eller promenera till skolan, genom att välja vegetariskt eller genom att minska er konsumtion.
”Att vistas i naturen har positiva effekter på ens psykiska och fysiska välmående, visar forskning. Naturutflykterna erbjuder dessutom en unik möjlighet att lära sig nytt, att verka i grupp och att förundra sig över mångfalden i Finlands natur. Vi är glada över att så många barn och unga får uppleva en naturutflykt tillsammans med sin grupp”, säger Henna Hakkarainen som är verksamhetsledare för Stiftelsen TAH.