Cookie-inställningar

Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse och personlig service. Genom att samtycka till användningen av cookies kan vi utveckla en ännu bättre tjänst och tillhandahålla innehåll som är intressant för dig. Du har kontroll över dina cookiepreferenser och kan ändra dem när som helst. Läs mer om våra cookies.

Skip to content
Nadja och Lova Yllner. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Educa-evenemang: Att vilja men inte kunna

Välkommen till scensamtalet Att vilja men inte kunna – ett samtal om barn och unga som drar sig undan och inte går till skolan, vilket ordnas på Educa-mässan i Helsingfors fredagen 26 januari. Samtalet handlar om skolfrånvaro.

Många barn och unga har i dag en oroväckande hög skolfrånvaro och problemet växer. Under Educa-mässan arrangerar Svenska kulturfonden, Svenska folkskolans vänner, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Föreningen Konstsamfundet ett samtal om skolfrånvaro och om barns och ungas välmående.

Forskningen visar att så kallat hemmasittande har hållits på en jämn nivå sedan andra halvan av 1990-talet, men mängden självrapporterad sjukfrånvaro har fördubblats. Hur mår eleverna i våra skolor? Vad tänker och känner barnen och ungdomarna då tröskeln att gå till skolan blir oöverkomligt hög? Vilket stöd behöver familjerna och skolorna för att kunna agera förebyggande och ingripa tidigt? Vem ser, lyssnar, tar ansvar och hjälper? I scensamtalet Att vilja men inte kunna – ett samtal om barn och unga som drar sig undan och inte går till skolan djupdyker vi i dessa frågor.

Tid

Fredag 26 januari 2024 kl. 15.00–16.00, kaffe och tilltugg från kl. 14.45.

Plats

Konferenssal 101 D/Siipi i Helsingfors mässcentrum, Mässplatsen 1.

Talare

  • Nadja Yllner, prisbelönt undersökande journalist, har under många år jobbat för SVT:s Uppdrag granskning. Hennes bok Hon kallades hemmasittare: om skolan, tårarna och kampen i hallen handlar om hennes egen dotter Lova Yllner, som också deltar i programmet
  • Katarina Alanko, specialforskare vid Åbo Universitet, har undersökt barns skolfrånvaro och utarbetat evidensbaserade metoder som stöd för skolornas förebyggande arbete och tidigt ingripande
  • Katrina Saarinen är en av de ungdomar som medverkat i Åbo Akademis undersökning. I vårt scensamtal delar hon med sig av sina erfarenheter av att dra sig undan och inte kunna gå till skolan.
  • Journalisten Lina Laurent leder samtalet.

Anmälan

Kom ihåg att anmäla dig till seminariet senast den 19 januari 2024: https://anmalan.kulturfonden.fi

Det är gratis att delta i seminariet och vi bjuder på kaffe och tilltugg.

Representanter från alla fyra stiftelser är på plats i vår gemensamma monter under hela Educa-mässan 26–27 januari 2024. Hos oss får du tips om olika bidragsformer och möjligheten att bolla dina utbildningsrelaterade idéer med representanter från Svenska folkskolans vänner, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Föreningen Konstsamfundet och Svenska kulturfonden.

Inträdet till mässan är gratis, men kom ihåg att du ska registrera dig som besökare.

Du kanske också vill läsa

Donation möjliggör konstterapi för barnpatienter

Läs mer

Tusen åländska barn bjuds på musikalen Havsandar

Läs mer

Positiv avkastning på stiftelsens förmögenhet 2023

Läs mer

Stiftelsen BMR firar jubileum – bjuder 11 000 barn på teater

Läs mer