Cookie-inställningar

Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse och personlig service. Genom att samtycka till användningen av cookies kan vi utveckla en ännu bättre tjänst och tillhandahålla innehåll som är intressant för dig. Du har kontroll över dina cookiepreferenser och kan ändra dem när som helst. Läs mer om våra cookies.

Skip to content
På Stödföreningen för asylsökande ordnas bland annat konstworkshoppar för unga vuxna. Foto: Satu Söderholm.

På Stödföreningen för asylsökande är individen i centrum

På Stödföreningen för asylsökande får papperslösa och asylsökande stöd, rådgivning och ett socialt sammanhang. Under 2023 ordnade föreningen riktat program till ungdomar och unga vuxna, med bidrag från Stiftelsen BMR.

Några unga kvinnor sitter i soffgruppen intill ytterdörren. De väntar på att träffa en av de anställda för personlig rådgivning. I ett intilliggande rum sitter volontären Daniel och läser finska med en ung man. I allrummet förbereder den gästande socialarbetaren och fotografen Satu Söderholm kvällens program, en konstworkshop.

Stödföreningen för asylsökande kom igång med sin verksamhet 2016. Året innan anlände rekordmånga asylsökande till Finland på en kort tid. Många frivilliga ställde upp och erbjöd sin hjälp och föreningen grundades av personer som engagerade sig i flyktingarnas situation. 

Det första projektet gick ut på att hitta hobbyer åt de nyanlända men ganska snart insåg man att behoven såg annorlunda ut, säger Lena Pettersson, sakkunnig på föreningen.

– Det som behövdes var rådgivning, stöd i asylprocessen och stöd för att hitta rätt i byråkratin. I synnerhet fanns ett stort behov av juridisk rådgivning.

Stödföreningen för asylsökande ordnar nuförtiden också bland annat dans- och röresleterapi och gemensamma matlagningsstunder. Vid behov kan man också vila, äta och duscha – något som kan vara viktigt för den som inte har någonstans att bo.

Museibesök och demonstrationer

År 2015 var många av de nyanlända minderåriga och stödföreningen har jobbat mycket med ungdomar och unga vuxna. Med bidraget från Stiftelsen BMR har man bland annat ordnat öppna programkvällar för unga en kväll i veckan. Programmet har varierat och utgått från deltagarnas önskemål: informationskvällar, besök på konstmuseum, besök i riksdagen, pepparkaksbakning och deltagande i demonstrationer.

Lena Pettersson påpekar att många unga lever i en mycket svår situation. Efter över åtta år i Finland har de kanske ännu inte ett uppehållstillstånd och chanserna att få återse sin familj är små. Lena Pettersson, som till utbildningen är psykoterapeut, jobbar mycket med de unga och gör också sårbarhetsbedömningar.

– Vi har unga som upplevt tortyr, människohandel eller som hotats på grund av sin sexuella läggning. De har varit med om svåra och traumatiska händelser. De behöver stöd under en lång tid.

Här känner jag mig inte ensam

En av dem som deltar i kvällsprogrammet för unga är Erik. Han är 23 år gammal och har tagit del av Stödföreningen för asylsökandes verksamhet sedan sommaren. 

­– Jag har varit på varje torsdagsträff sedan dess. Här jobbar supertrevliga människor. Jag känner mig mindre ensam då jag är här.

En annan av dem som är med nästan varje gång är Mostafa. Han kommer för att slappna av, träffa nya människor och för att prata. 

– Min situation kring uppehållstillstånd är fortfarande öppen och här har jag fått hjälp. Det var min jurist som tipsade mig om att komma hit. Jag har sedan tipsat mina vänner. De som jobbar här är fina människor.  

År 2023 beviljade Stiftelsen BMR 50 000 euro till Stödföreningen för asylsökande för verksamhet för unga asylsökande och papperslösa. År 2024 beviljades föreningen också 50 000 euro, nu för att för att stödja unga med bakgrund som asylsökande i familjerelaterade frågor

Du kanske också vill läsa

Donation möjliggör konstterapi för barnpatienter

Läs mer

Tusen åländska barn bjuds på musikalen Havsandar

Läs mer

Positiv avkastning på stiftelsens förmögenhet 2023

Läs mer

Över 9 000 barn och unga på naturutflykter tack vare bidrag

Läs mer