Jobbar du med barn eller unga – besök en ateljé på Konstens fredag 3 september

Konstrundan, evenemanget där man får besöka öppna ateljéer, ordnas i år 4–5 september. Nytt för i år är att skolgrupper och studerandegrupper kan besöka ateljéerna dagen innan, på Konstens fredag den 3 september. På Konstens fredag lanseras också en gratis konstuppgift för barn i lågstadieåldern. Stiftelsen Brita Maria Renlunds minner sr stödjer det konstpedagogiska evenemanget Konstens fredag med 10 000 euro.

Under första veckoslutet i september öppnar sammanlagt 490 personer i hela landet sina skapande rum för allmänheten. Det handlar om professionella konstnärer, konsthantverkare och formgivare som bjuder in allmänheten till sina ateljéer – målet är att skapa möten mellan de kreativa aktörerna och besökarna. Som en nyhet för i år kan nu grupper boka besök hos en del av årets deltagare på fredagen, dagen innan själva Konstrundan. Grupper som kan boka besök är skolgrupper, studerandegrupper, företag, föreningar med flera. Information om vilka konstnärer som tar emot grupper hittar du på Konstrundans webbplats. Ta direkt kontakt med konstnären och boka ert besök.

På Konstens fredag lanseras också en konstuppgift för barn i lågstadieåldern. Årets uppgift är “Den fantastiska akvarellen”, vilken i en film beskrivs steg för steg av akvarellkonstnären Anette Gustafsson.

Så här beskriver Anette Gustafsson årets uppgift:
”Tillsammans kommer vi att experimentera och undersöka akvarellmåleriet på ett enkelt och roligt sätt med mycket vatten, pigment och lite oväntade redskap. Utan att egentligen måla med färgen, ser vi hur vattnet och slumpen leder färgpigmenten till oväntade och unika former. Inget är rätt eller fel, alla bilder blir olika och vi kanske kan hitta några figurer i mönstret när det torkat?”

Resultaten kommer att presenteras på sociala medier. Lärarna eller föräldrarna ombeds att ladda upp bilder av barnens konstverk på Instagram #konstensfredag #konstrundan eller att skicka bilderna till Konstrundan för uppladdning. konstens.fredag@gmail.com.

För ytterligare information om Konstens fredag, kontakta evenemangets projektledare Martina Lindberg, konstrundan.aboland(a)gmail.com, tfn 044 9770 773.