Foto: Yle / Barbro Ahlstedt

BUU- klubbens julkalender har i år illustrerats av Sanna Mander med bidrag av BMR.

BUU-klubbens julkalender är en höjdpunkt som många ser fram emot vid juletid. Sedan 2018 har Luckan deltagit i produktionen och distributionen av julkalendern som man kan hämta hem, gratis. Sanna Mander som är känd för många barnboksläsare är årets konstnär. För henne var uppdraget att rita en julkalender för BUU-klubben en ny erfarenhet.

Barnredaktionen vid Svenska Yle och Luckan producerar kalendern tillsammans. Kalendern har i år tryckts upp i 17 000 exemplar. Den delas ut i stora delar av Svenskfinland på Luckan och på bibliotek. Därtill sänds den ut till en del språköar.

I år är julkalendern en självständig produkt utan direkt koppling till TV-julkalendern. Temat är snällhet, mångfald och tillgänglighet som passar bra ihop med den del av TV-julkalendern som visas i Superhjälparnas studio. Superhjälparna vill uppmuntra barn till goda gärningar i sin omgivning – året runt och inför julen.

I LillaLuckan i Helsingfors kan man se en utställning av tidigare julkalendrar. Det är en riktig nostalgitripp för den som följt med julkalendern själv eller tillsammans med barn. Utställningen kan ses varje måndag till 14.12 kl. 12-17, eller då man deltar i LillaLuckans verksamhet.

Konstverket för julkalendern har skapats med understöd av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr.