Ansökan för verksamhet och projekt 2026
Genom våra bidrag vill vi öka barns och ungas välmående, ge dem en trygg vardag och en meningsfull tillvaro. Vi stödjer projekt och verksamhet som ingjuter framtidstro i barn och unga och som stärker delaktighet, jämlikhet och hållbar utveckling. Vi beviljar också bidrag för kompetenshöjande åtgärder för dem som jobbar med barn och unga.
Ansökan för verksamhet och projekt för 2026 är öppen 1–30 september 2025. Endast organisationer kan ansöka om bidrag från Stiftelsen BMR.
Läs noggrant genom anvisningarna och tveka inte att ta kontakt ifall du har frågor. Den 2 september 2025 ordnar vi ett webbinarium där du får tips inför din ansökan. I september ordnar vi också flera ansökningskliniker på distans där du kan få hjälp med din ansökan. Under 4–5 september besöker vi Karleby och erbjuder ansökningsklinker på plats. På kvällen 4 september ordnar vi i Karleby ett gemensamt evenemang med Kulturfonden där vi berättar om att ansöka om bidrag.
Allmänna råd
- En bra ansökan är tydlig och ger snabbt en helhetsbild över vad ni ansöker om bidrag för och varför ni gör det. Det gör det lätt för våra specialsakkunniga och våra externa sakkunniga att bedöma ansökan. Beslut om vem som beviljas bidrag fattas av styrelsen.
- Ansökan ska innehålla en tydlig plan och en realistisk budget där inkomster och utgifter är i balans.
- All väsentlig information ska finnas i själva ansökningsblanketten. Du kan lägga till bilagor i blanketten.
- Tänk på att i ansökan besvara frågorna vad, vem, för vem, när, hur och varför.
- Omfattningen på ansökan beror på vad ni ansöker om bidrag för. En ansökan om ett stort flerårigt bidrag kräver en mer omfattande ansökan än en ansökan för ett litet bidrag.
- Om du ansöker om bidrag för ett projekt tänk på vilket problem du vill lösa med ett eventuellt bidrag, och vem som skulle ha mest nytta av projektet.
- Berätta hur din verksamhet eller ditt projekt stödjer barns och ungas välmående.
- Vi värdesätter samarbete mellan organisationer.
- Vi värdesätter också att din organisation har kunskap om vad som redan görs inom ert verksamhetsfält.
- Kom ihåg att de som läser din ansökan kanske inte känner till er organisation – därför är det bra att lägga till en kort presentation av er.
- Ni kan skriva ansökan på svenska, finska eller engelska.
Stiftelsen BMR beviljar inte bidrag för följande:
- Enskilda personer
- Gruppfamiljedaghem i egna hem och enskilda familjedagvårdare
- Lägerskolor (Lägerskolor kan ansöka om bidrag från Lisi Wahls stiftelse)
- Utlandsresor
- Rekreation för personal
- Tävlings- och elitidrott
- Verksamhet som staten eller kommuner i huvudsak har ansvar för.
Vad prioriterar vi?
Vi prioriterar projekt och verksamhet som ingjuter framtidstro i barn och unga och som stärker deras delaktighet i att skapa sin framtid.
Vi stödjer verksamhet och projekt där framtidstro kopplas ihop med hållbar utveckling.
Vi önskar se satsningar som bidrar till att ge jämlika möjligheter för alla barn och unga.
Vanliga frågor
Organisationer, föreningar, samfund, utbildningsanordnare med flera. Privatpersoner kan inte ansöka om bidrag.
Privata aktörer inom småbarnspedagogik och inom lagenlig eftermiddagsverksamhet kan ansöka om ett årligt verksamhetsbidrag för löpande kostnader.
Organisationer och föreningar kan ansöka om verksamhetsbidrag för den del av sin verksamheten som sammanfaller med Stiftelsen BMR:s målsättning att stödja barns och ungas välmående.
Aktörer inom utbildningssektorn (småbarnspedagogik, grundläggande utbildning, andra stadiet, universitet och högskolor, fri bildning, musikinstitut med flera) och andra organisationer (till exempel föreningar, förbund och samfund) kan ansöka om ettåriga eller fleråriga projektbidrag för bland annat barns och ungas psykosociala välmående eller pedagogiska utveckling samt fritidssysselsättning inom konst, kultur, motion och idrott.
Universitet och högskolor kan ansöka om bidrag för forskning och för utvecklings- och fortbildningsprojekt som stödjer professionaliteten eller kompetenshöjande åtgärder hos dem som jobbar med barn och unga.
Ansökningstiden pågår 1–30 september 2025. Observera att ansökan för bidrag för läger har fri ansökningstid och den ansökan görs via en separat webblankett. Läs mera här.
Du ansöker om bidrag via vårt webbverktyg som kallas Rimbert. Ansökan görs på bmr.rimbert.fi. Där du hittar våra ansökningsblanketter.
Beslut om verksamhetsbidrag för daghem och eftermiddagsverksamhet ges i december 2025. Övriga besked ges i början av februari 2026. Beslut om vem som beviljas bidrag fattas av stiftelsens styrelse.
Du kan be om att få pengarna utbetalade till er organisation via ansökningssystemet Rimbert. Det heter att rekvirera sitt bidrag.
Er organisation ska använda bidraget för det ändamål som ansökan gäller. Om planen eller tidtabellen förändras ska du vara i kontakt med oss på Stiftelsen BMR och diskutera förändringarna. Ta i så fall kontakt via ert konto i ansökningssystemet Rimbert.
Ja. Vi följer upp och läser alla redovisningar noggrant. Notera att bidrag för verksamhet eller projekt som beviljades för 2024 borde ha redovisats senast 30 april 2025 om inte uppskov för redovisningen beviljats. Vi behandlar er nya ansökan först efter att redovisningen är inlämnad.
Om bidrag har beviljats för material ska det delas ut gratis.
Ja, det går bra att använda generativ AI då ni gör er ansökan. Olika stora språkmodeller (till exempel Chat GPT eller Co-pilot) kan hjälpa er att strukturera ansökan, att sammanfatta den eller att översätta ansökan eller frågorna i ansökan. Kom ihåg att inte lägga in personuppgifter eller hemlig information i språkmodellen. I ansökningssystemet Rimbert frågar vi sökande på vilket sätt de använt språkmodeller. Svaret påverkar inte er ansökan.
Ja, det går bra. Frågorna i ansökningssystemet är på svenska men ni kan bra svara på finska eller engelska.
Ansökningskliniker – behöver du hjälp med din ansökan?
Vi ordnar ansökningskliniker, både som webbinarier och som enskilda möten och webbmöten med våra sakkunniga i september.
- Öppet webbinarium om Stiftelsen BMR:s bidrag, 2 september kl. 14–15. Anmälan öppnar senare.
- Ansökningskliniker via tjänsten Zoom – du bokar tid för enskilt samtal (30 min), 9 september, 16 september och 23 september kl. 9–15. Anmälan öppnar senare.
- Ansökningsklinik i Karleby bibliotek – du bokar tid för enskilt samtal (30 min.), 5 september, kl. 9–13. Anmälan öppnar senare.
Gruppering av ansökningsblanketterna
I vårt webbaserade ansökningssystem grupperas ansökningarna enligt fyra teman: småbarnspedagogik, eftermiddagsverksamhet, utbildning och forskning samt organisationer och föreningar. Nedan hittar du noggrannare anvisningar enligt tema. Du hittar också information om vad som är kännetecknande för verksamhetsbidrag och för projektbidrag.
Verksamhetsbidrag: Privata daghem, öppna daghem och gruppfamiljedaghem utanför hemmet som inte har köpavtal med kommunen kan beviljas bidrag för sin löpande verksamhet. Bidrag beviljas inte för kläder för personalen, renoveringar eller traktering för föräldrar.
Projektbidrag: Projekt som på olika sätt stödjer alla barns välmående på ett eller flera daghem kan beviljas bidrag. Förutom privata daghem kan t.ex. kommunala daghem, svenska språkbadsdaghem och daghemmens föräldraföreningar ansöka om bidrag. Anskaffningar kan stödjas om de hänför sig till projektet.
År 2026 beviljar vi fortsättningsvis bidrag till projekt som stödjer välbefinnande för professionella som jobbar inom området. Vi stödjer ändå inte arbetshandledning eller motsvarande som arbetsgivaren ska stå för.
Du kan välja mellan följande områden i din ansökan för projektbidrag:
Psykosocialt välmående
Pedagogisk utveckling
Konst och kultur
Motion och idrott
Övrig fritidsverksamhet
Övrigt
OBS! Om din ansökan gäller forskning eller fortbildning inom småbarnspedagogik ska du ansöka inom gruppen Utbildning och forskning.
Verksamhetsbidrag: Morgon- och eftermiddagsvård för årskurserna 1–2 som ordnas 5 dagar i veckan av privata aktörer kan beviljas bidrag för sin löpande verksamhet. Bidrag beviljas inte för kläder för personalen, renoveringar eller traktering för föräldrar.
Projektbidrag: Projekt som på olika sätt stödjer alla barns välmående på ett eller flera eftisar kan beviljas bidrag. Förutom privata aktörer kan även kommunala eftisar ansöka. Vi stödjer anskaffningar som hänför sig till projektet.
Du kan välja mellan följande områden i din ansökan för projektbidrag:
Psykosocialt välmående
Pedagogisk utveckling
Konst och kultur
Motion och idrott
Övrig fritidsverksamhet
Övrigt
Projektbidrag: Aktörer inom förskolan, den grundläggande utbildningen, andra eller tredje stadiet, den fria bildningen eller musikinstitut kan beviljas ettåriga eller fleråriga projektbidrag som på olika sätt stödjer barns och ungas välmående.
Universitet och högskolor kan ansöka om bidrag för forskning och för utvecklings- och fortbildningsprojekt som stödjer professionaliteten eller kompetenshöjande åtgärder hos dem som jobbar med barn och unga.
I ansökan om bidrag för forskning önskar vi se fokus på forskningens samhälleliga relevans. Om du ansöker om forskningsfinansiering ska du bifoga en forskningsplan med bakgrund, huvudsakliga forskningsfrågor, metodik, publiceringsplan och spridningsplan, max. 5 000 ord.
Du kan välja mellan följande områden i din ansökan:
Psykosocialt välmående
Pedagogisk utveckling
Fortbildning
Forskning
Konst och kultur
Motion och idrott
Övrig fritidsverksamhet
Övrigt
Projekt- eller verksamhetsbidrag: Tredje sektorns aktörer som på olika sätt stödjer barns och ungas välmående kan beviljas ettåriga eller fleråriga bidrag.
Liksom tidigare år önskar vi fortsättningsvis se satsningar som förebygger eller lindrar barnfattigdom och som bidrar till jämlika möjligheter för barn med olika socioekonomisk bakgrund. Det kan till exempel gälla att främja jämlika möjligheter till fritidsintressen.
Du kan välja mellan följande områden i din ansökan:
Konst och kultur
Motion och idrott
Övrig fritidsverksamhet
Psykosocialt välmående
Pedagogisk utveckling
Övrigt