Cookie-inställningar

Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse och personlig service. Genom att samtycka till användningen av cookies kan vi utveckla en ännu bättre tjänst och tillhandahålla innehåll som är intressant för dig. Du har kontroll över dina cookiepreferenser och kan ändra dem när som helst. Läs mer om våra cookies.

Skip to content
Foto: Leena Merikallio, Europeiska skolan i Helsingfors.

Över 9 000 barn och unga på naturutflykter tack vare bidrag

Pressmeddelande 5 april 2024. Grupper inom småbarnspedagogiken, grundskolan och andra stadiet har beviljats bidrag för naturutflykter. Satsningen möjliggörs av Stiftelsen TAH, RELEX-stiftelsen, Urlus-Stiftelsen och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. 

På utflykterna kan barn och unga skapa eller fördjupa sitt förhållande till naturen. Skolor och daghem har ofta begränsade resurser, vilket gör det svårt för dem att förverkliga utflykter. Genom bidraget vill de medverkande stiftelserna ge allt fler barn och unga möjlighet att delta i en naturutflykt. Ansökningsprocessen har administrerats av Finlands Scouter.

Ansökan för bidragen för naturutflykter var öppen under två veckor i mars 2024. Under ansökningstiden lämnades 837 ansökningar in! Sammanlagt 161 ansökningar beviljades bidrag och den beviljade summan är totalt 129 000 euro. Tack vare bidragen kan över 9 000 barn och unga runt om i Finland delta i en naturutflykt. 

Skog, fjäll och skärgård

Grupperna ansvarar själva för utflykternas innehåll och praktiska arrangemang. I år kommer grupperna att göra utflykter till olika naturmål, till exempel skogar, skärgård, nationalparker, fjäll och till naturcentrum. På utflykterna kommer barn och unga att bekanta sig bland annat med fåglarnas flytt, geologiska fenomen och skogens arter.

”Att vistas i naturen har positiva effekter på ens psykiska och fysiska välmående, visar forskning.  Naturutflykterna erbjuder dessutom en unik möjlighet att lära sig nytt, att verka i grupp och att förundra sig över mångfalden i Finlands natur. Vi är glada över att så många barn och unga får uppleva en naturutflykt tillsammans med sin grupp”, säger Henna Hakkarainen som är verksamhetsledare för Stiftelsen TAH.

De medverkande stiftelserna tackar för ansökningarna och för det stora intresset för naturutflykter.

Frågor och svar om bidragen för naturutflykter

Allmänt:

  • Vi fick sammanlagt 837 ansökningar och den ansökta summan var totalt 680 355 euro
  • Bidrag beviljades till 161 utflykter
  • Sammanlagt 129 000 euro beviljades i bidrag för utflykterna.

Hur valdes bidragsmottagarna?

  • De valdes i slumpmässig ordning bland de bidrag som uppfyllde ansökningskriterierna
  • I besluten fästes uppmärksamhet vid att bidragen fördelades i proportion till ansökningarna, jämt i hela landet och i olika språkgrupper. 

Varför fick inte vi bidrag?

  • Den ansökta summan överskrider mångfalt den totala summa som fanns för ändamålet. Därför blev också många bra utflykter utan bidrag. 

Vad kan vi göra nästa gång för att ha en bättre chans att få bidraget?

  • Det viktigaste är att se till att den egna ansökan uppfyller ansökningskriterierna. Många ansökningar uppfyllde inte ansökningskriterierna och dem kunde vi inte behandla. 

Vill du läsa mer om satsningen? Du hittar mer information på Finlands scouters webbplats om satsningen.

Du kanske också vill läsa

Ansök om bidrag för naturutflykter

Läs mer

På Stödföreningen för asylsökande är individen i centrum

Läs mer

Stiftelsen BMR delar ut 12 miljoner euro – storsatsning på småbarnspedagogik

Läs mer

Pop-up ungdomsgård på Heureka får fortsättning

Läs mer