Cookie-inställningar

Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse och personlig service. Genom att samtycka till användningen av cookies kan vi utveckla en ännu bättre tjänst och tillhandahålla innehåll som är intressant för dig. Du har kontroll över dina cookiepreferenser och kan ändra dem när som helst. Läs mer om våra cookies.

Skip to content
Arkistokuva. Kuva: Vilja Pursiainen.

Brita Maria Renlundin muistisäätiö myöntää 12 miljoonaa euroa avustuksina

LEHDISTÖTIEDOTE 26.1.2024

Brita Maria Renlundin muistosäätiö (BMR-säätiö) myöntää 12 miljoonaa euroa avustuksina hankkeille ja toiminnalle, joka vahvistaa lasten ja nuorten hyvinvointia ja tulevaisuudenuskoa. 

Säätiön hallitus päätti avustusten myöntämisestä kokouksessaan torstaina 25. tammikuuta. Kaikkiaan avustuksia haettiin 26,5 miljoonan euron edestä, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Myös myönnetty summa, 12 miljoonaa euroa, on ennätyskorkea. Säätiö vastaanotti yhteensä 714 hakemusta, joista runsaat 500 sai myönteisen päätöksen. 

Apurahansaajien joukossa on suuria organisaatioita, kuten Uusi lastensairaala, joka saa 360 000 euroa kolmevuotiseen kehittämistyöhön, jolla laajennetaan ja moninaistetaan taideterapiatarjontaa lasten erityissairaanhoidossa. Tuen saajien joukossa on myös pieniä organisaatioita, kuten urheiluseuroja, taidekouluja ja muita kulttuuritoimijoita, jotka tarjoavat lapsille ja nuorille mielekästä vapaa-ajan toimintaa. Pienin myönnetty avustus, 230 euroa, menee päiväkodin vanhempainyhdistykselle teatterikäynnin toteuttamiseen. 

Moni avustusta saanut työskentelee lasten ja nuorten psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistämiseksi. 

– Kolmannella sektorilla on suuri merkitys lasten ja nuorten hyvinvoinnille. Lasten ja nuorten keskuudessa pahoinvointia on paljon, ja siksi heidän hyväkseen toimivat organisaatiot tarvitsevat tukea, BMR-säätiön toimitusjohtaja Birgitta Forsstöm sanoo. 

Lapsiköyhyyden ja nuorten mielenterveysongelmien tutkimus 

Tampereen yliopistolle myönnetään avustusta kahteen eri tutkimushankkeeseen, jotka tuovat lisävalaisua BMR-säätiön pitkäaikaisiin kärkiteemoihin: lapsiköyhyys, lasten ja nuorten hyvinvointi ja tulevaisuudenusko. 

Lasten ja vanhempien arjen kokemuksia taloudesta ja toimeentulosta kartoittava tutkimushanke saa 390 000 euroa kolmelle vuodelle. 

– Tavoitteemme on tuottaa lisää tietoa siitä, miten lapset ja vanhemmat kokevat köyhyyden, tutkimusjohtaja Mia Tammelin sanoo. 

Tutkimushanke selvittää myös sosiaalipolitiikan ja työvoimapolitiikan vaikutuksia perheiden toimeentuloon. 

– Tulemme ehdottamaan toimenpiteitä ja osallistumaan julkiseen keskusteluun, Tammelin sanoo. 

Toinen Tampereen yliopiston tutkimushanke sukeltaa syvälle nuorten mielenterveysongelmiin. Hankkeelle myönnetään 220 000 euroa kahdeksi vuodeksi. Tutkijat aikovat haastatella eri taustaisia nuoria ja nostaa esiin heidän näkökulmiaan. Hankkeen tavoitteena on tutkia, miten yhteiskunnan rakenteet vaikuttavat nuorten psyykkiseen hyvinvointiin. 

– Nuorten mielenterveysongelmat ovat yhteiskunnallinen kriisi ja olemme syvästi huolissamme siitä, miten nuoret voivat. Yksilöllisten selitysten sijaan analysoimme yhteiskunnallisten rakenteiden vaikutusta mielen hyvinvoinnin kysymyksiin ja etsimme uusia ratkaisuja, hanketta johtava professori Päivi Honkatukia sanoo. 

Suursatsaus varhaiskasvatukseen 

Yksi suurimmista avustuksista, 315 000 euroa jaettuna kolmelle vuodelle, myönnetään Helsingin yliopiston ja Sedmigradsky -säätiön yhteistyölle, jolla vahvistetaan varhaiskasvatuksen opetuksen, tutkimuksen ja käytännön työn välistä kytköstä. Sen lisäksi kolmea päiväkotia Helsingissä pyörittävä Sedmigradsky -säätiö saa 50 000 euroa samaan hankkeeseen liittyvää opetusmateriaalia varten. 

Varhaista oppimista tulevaisuudelle -hankkeessa (Tidigt lärande för framtiden) tulevat varhaiskasvatuksen opettajat pääsevät tiettyjen kurssien puitteissa soveltamaan oppimaansa Sedmigradskyn päiväkodeissa. Osana hanketta myös niin sanottuja tutkimusopettajia lähetetään pidemmiksi ajanjaksoiksi päiväkoteihin. 

Tutkimusopettaja on tänä vuonna uusi konsepti: vastavalmistuneet varhaiskasvatuksen opettajat tai maisterit työskentelevät päiväkodissa neljä kuukautta tai pitempään, esimerkiksi toteuttaen uusia tutkimukseen perustuvia työtapoja. Kaikki tapahtuu tiiviissä yhteistyössä päiväkodin kanssa. 

– Opiskelijamme kokevat toisinaan, että he ovat täällä yliopistossa oppineet tosi hienoja asioita, jotka jäävät toteutumatta siellä työelämässä. Ja varhaiskasvatuksessa kehittyy hiljaista tietoa, joka ei koskaan ulotu tutkimukseen. Meidän täytyy tiivistää tutkimushavaintojen ja varhaiskasvatuksen käytännön työn kytköksiä, Helsingin yliopiston professori Mirjam Kalland sanoo. 

Sedmigradsky -säätiön päiväkodissa työskentelee parhaillaan kaksi tutkimusopettajaa. Toinen keskittyy kestävään elämäntapaan luovan toiminnan avulla ja toinen kasvattajan rooliin lasten tutkivissa leikeissä. 

Sedmigradsky -säätiön toimitusjohtajan Anna-Christina Martinin mukaan yhteistyö tulee hyödyttämään koko varhaiskasvatuksen kenttää. 

– Meitä motivoi vahvasti se, että on olemassa suurempi visio, ja että koko kenttä hyötyy tukevasta sillasta teorian ja käytännön välillä, Martin sanoo. 

BMR-säätiö – kymmenen suurinta avustusta vuonna 2024: 

460 000 euroa, Natur och Miljö, luontokoulutoimintaan sekä muuhun ympäristökasvatustoimintaan ruotsinkielisessä Suomessa. Kolmevuotinen apuraha. 

390 000 euroa, Tampereen yliopisto: tutkimushankkeeseen Perheen arki, talous ja toimeentulo: lasten, nuorten ja vanhempien kokemukset hyvinvoinnista, perhesuhteista ja taloudesta. Kolmevuotinen apuraha. 

360 000 euroa, Uusi Lastensairaala: järjestelmälliseen taideterapioiden tarjonnan lisäämiseen ja moninaistamiseen lasten erikoissairaanhoidossa. Kolmevuotinen apuraha. 

315 000 euroa, Helsingin yliopisto: varhaiskasvatuksen opetuksen, tutkimuksen ja käytännön työn kytköksen vahvistamiseen yhteistyössä Sedmigradsky -säätiön kanssa. Kolmevuotinen apuraha. 

220 000, Tampereen yliopisto: nuorten mielenterveyskriisin tutkimiseen yhdessä nuorten kanssa. Kaksivuotinen apuraha. 

200 000 euroa, Erätauko-säätiö (Stiftelsen Dialogpaus): suomen- ja ruotsinkieliseen työhön kouluissa, oppilaitoksissa ja organisaatioissa lasten ja nuorten osallistamiseksi ja vuoropuhelutaitojen vahvistamiseksi. Kolmevuotinen apuraha. 

200 000 euroa, Elämän nälkään ry, Mindy -hyvinvointisovelluksen (ent. Fyren) jatkokehittämiseen. Sovelluksen tavoitteena on ehkäistä nuorten mielenterveysongelmia. 

200 000 euroa, Barnavårdsföreningen Suomessa: toiminta-avustus lasten, nuorten ja perheiden hyväksi ruotsiksi Suomessa tehtävään ehkäisevään työhön vuonna 2024. 

200 000 euroa, Kriisipäivystys nuorille / HelsinkiMissio: toiminta-avustus keskustelu- ja kriisiavun, ryhmä-, yhteisöllisyys- ja vapaaehtoistoiminnan tarjoamiseksi 12–29 -vuotiaille nuorille. 

195 000 euroa, Ruotsalaisen teatterin kannatusyhdistys: teatterikouluttajan palkkaamiseen, painopisteenä kehittää uusia toimintamalleja, joilla teatteri ylläpitää jatkuvaa ja aktiivista vuoropuhelua lasten ja nuorten kohderyhmän kanssa. 

Kaikki myönnetyt tuet löytyvät 26.1. klo 9 alkaen osoitteesta https://bmr.fi/finansierade-projekt/

Lisätietoja:

Birgitta Forsström, tj: yleiset kysymykset liittyen BMR-säätiön apurahajakoon. Yhteydenotot: 044 767623 900 / birgitta.forsstrom (a) bmr.fi.

Sonja Ollas-Airinen, asiantuntija: yksittäisiä apurahoja koskevat kysymykset. Yhteydenotot: 050 3799 044 / sonja.ollas-airinen (a) bmr.fi.

Lina Laurent, kommunikaattori: mm. mediakuvapyynnöt. Yhteydenotot: 040 5961 308 / info (a) bmr.fi. 

Birgitta Forsstömin mediakuvat löytyvät säätiön verkkosivuilta.

Du kanske också vill läsa

Donation möjliggör konstterapi för barnpatienter

Läs mer

Tusen åländska barn bjuds på musikalen Havsandar

Läs mer

Positiv avkastning på stiftelsens förmögenhet 2023

Läs mer

Stiftelsen BMR firar jubileum – bjuder 11 000 barn på teater

Läs mer