Cookie-inställningar

Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse och personlig service. Genom att samtycka till användningen av cookies kan vi utveckla en ännu bättre tjänst och tillhandahålla innehåll som är intressant för dig. Du har kontroll över dina cookiepreferenser och kan ändra dem när som helst. Läs mer om våra cookies.

Skip to content
Joel Karlsson och Henri Toivanen har deltagit i den öppna ungdomsgården på Heureka flera gånger. De hörde om möjligheten av skolcoachen i Helsinge skola.

Pop-up ungdomsgård på Heureka får fortsättning

Under hösten prövade vetenskapscentret Heureka för första gången ungdomsgårdsverksamhet på svenska, under fem kvällar i oktober och november. Ungdomarna fick info om möjligheten via sin skola eller ungdomsgård och besöken var gratis för alla deltagare. Målet var att nå ut till unga som kanske inte annars skulle besöka Heureka. Stiftelsen BMR stödde pilotverksamheten, som uppskattades stort av deltagarna.

”Det här var jätteroligt.”

”Jag har byggt en bil, en ställning för mobiltelefonen och tryckt en tygkasse.”

”Jag har gått runt på utställningen och testat olika saker.”

Citaten kommer från ungdomar i åldern 13–18 år som i höst deltog i en pop-up ungdomsgård på Heureka. Stiftelsen BMR följde med under en av kvällarna. På plats fanns flera ungdomar från Helsinge skola i Vanda.

Utforska eller bara slappna av

Kvällen inleds och avslutas i Heurekas verkstad Makerspace. Där kan man bland annat bygga ställningar för mobiltelefoner, bygga små elbilar, trycka tygkassar och ta tredimensionella bilder. 

”Det ska vara tillräckligt lätta utmaningar men samtidigt tillräckligt speciellt och utmanande för att vara intressant”, säger idéverkstadsproducent Rauno Bergman som varit med och utvecklat verksamheten kring pop-up-ungdomsgården.

I rummet intill finns ett stort schackbräde, serietidningar, tidskrifter och ett robotskelett. Ungdomarna kan välja mellan att bli i Makerspace eller att gå runt på Heurekas utställningsområden. Om de vill kan de också bara sitta ner och ta de lugnt.

I mitten av kvällen bjuds det på hamburgare och läsk. Kvällen är lång och mat är viktigt.

Pop-up-ungdomsgården på Heureka får en fortsättning våren 2024. Enligt vilket koncept och hur potentiella ungdomar ska nås är ännu inte helt fastställt.

”En utmaning är att poolen av svenska ungdomsgårdarna inte är så stor. I pilotprojektet var vi rätt beroende av hur ungdomsgårdarna lyckades engagera ungdomar”, säger Rauno Bergman.

Hösten 2023 nådde pilotprojektet närmare 60 ungdomar. Vissa kom flera gånger.

”Det bästa var när vi koncentrerat byggde något tillsammans med de unga och det uppstod en nästan magisk känsla av upptäckarglädje.”

Stiftelsen BMR beviljade 11 000 euro år 2023 för pop-up ungdomsgården på Heureka. Stiftelsen BMR har också beviljat bidrag för att svenskspråkiga skolklasser gratis ska kunna besöka vetenskapscentret Heureka.

Du kanske också vill läsa

Donation möjliggör konstterapi för barnpatienter

Läs mer

Tusen åländska barn bjuds på musikalen Havsandar

Läs mer

Positiv avkastning på stiftelsens förmögenhet 2023

Läs mer

Över 9 000 barn och unga på naturutflykter tack vare bidrag

Läs mer