I Barn- och ungdomsstiftelsens projekt Dreams besöker kända personer skolor och läroinrättningar och berättar sin historia. Stiftelsen BMR stödjer de svenskspråkiga skolbesöken och var med då Dreams-ambassadören Robson Lindberg besökte Brändö gymnasium
Robson Lindberg fångar publiken från första stund. Han berättar om sin uppväxt, som präglades av intresset eller närmare sagt passionen, för sport och idrott. Han berättar om familjen och om olika idrottsskador. Och sedan, om den ödesdigra hockeymatchen 2016 då hans liv förändrades totalt.
Han tackades, föll, slog bakhuvudet i isen – och var medvetslös i tre minuter. Han fick åtta hjärnblödningar, kände inte igen sin egen mamma, kunde inte krypa och hade ont, mycket ont.
Höga mål
När Robson Lindberg berättar om sin väg tillbaka är det så gott som knäpptyst i gymnastiksalen som är full av gymnasieelever.
”Läkaren sade att det inte skulle löna sig att rehabilitera mig. Jag skulle inte kunna träna, jobba eller sporta. Jag grät av rädsla”, säger Robson Lindberg.
Robson satte nya mål. Han skulle bli världsmästare i ironman och världens bästa hjärnskadepatient. Fem år senare deltog han i ett Ironman-lopp i Portugal – och klarade loppet.
När föreläsningen är slut fortsätter frågorna från eleverna.
”Hade du hjälm när du spelade hockey?” (”ja”)
”När är en bra dag? (”När jag kommer upp ur sängen”)
”Hur har du fått tillbaka minnet? (”Jag vet inte vad som är minnen och vad jag skapat senare”)
”Om han kan så kan jag”
Efter föreläsningen blir många elever och några lärare kvar och talar med Robson Lindberg. Nicholas Fyhr och Elmer Forsman går andra året i gymnasiet och säger att föreläsningen var den mest intressanta av alla gästföreläsningar hittills.
Vad tar ni med er från det Robson sade?
”Främst att man inte ska ge upp och att det inte finns utmaningar som är för stora. Och lite också att man inte alltid ska lyssna på andra, till exempel om någon säger att något är omöjligt eller att du inte kan”, säger Nicholas Fyhr.
”Jag satt mycket och tänkte på hur hjärnan fungerar, att man kan glömma allt och ändå sedan lära sig det på nytt”, säger Elmer Forsman.
Båda tycker att målmedvetenhet och att bryta mot normen präglade Robson Lindbergs berättelse.
”Jag tycker också att hans föreläsning motiverade mig. Jag tänkte att om han klarar det så borde jag också klarar det och jag funderade på hur lång tid det skulle ta för mig att uppnå ett visst mål”, säger Elmer Forsman.
Projektet Dreams
- Projektet Dreams drivs av Barn- och ungdomsstiftelsen.
- Dreams bjuder på skolbesök för elever i årskurserna 7–9 och elever på andra stadiet (gymnasier och yrkesskolor).
- På svenska görs kring 40 besök per år, vilka når kring 6 000 ungdomar. På finska görs kring 120 besök per år, vilka når kring 30 000 ungdomar.
- De svenska Dreams-ambassadörerna är: Robson Lindberg, Christoffer Strandberg, Tomi Kaukinen och Alexandra Lehti.
- Stiftelsen BMR beviljade 2023 ett treårigt bidrag för projektet Dreams. Bidraget är 120 000 euro.