BMR:s bidrag
I ett pilotprojekt delar det samhälleliga företaget Venner ut matlådor till familjer som upplevt våld eller hot om våld i nära relationer. Stiftelsen BMR stödjer projektet där både näring, gemenskap och att bli sedd står i fokus.
En mamma kommer med sin äldsta dotter efter en matlåda till Mannerheims barnskyddsförbunds verksamhet Turvaverkko Helsinki som har sitt kontor i Östra Centrum i Helsingfors.
Dottern fyller år nästa dag och mamman är glad.
– Vi har varit tvungna att skaffa allt på nytt. Nu när vi har mat för flera dagar kan jag köpa ingredienser till en födelsedagskaka och annat som behövs till kalaset.
Turvaverkko Helsinki är en kostnadsfri tjänst som är öppen för alla i huvudstadsregionen som upplevt våld eller hot om våld i nära relationer. Enheten erbjuder samtal och stöd av krisarbetare, kamratsstödsgrupper och verksamhet för barn. Enheten erbjuder också öppenvårdstjänster till personer som varit klienter på skyddshem, bland annat på Sophie Mannerheims skyddshem.
Matlådan är egentligen mycket mer än en stor kartong fylld med vegetariska färskvaror och torrskaffning. Det handlar om ett matkoncept där målet är att stödja familjer att greppa vardagliga sysslor och upplevelsen av ekonomisk trygghet. Detta i en vardag som ofta präglas av stor osäkerhet och i många fall av att i praktiken börja en helt ny vardag.
I matkonceptet ingår ett recepthäfte på svenska och finska och videor på webben som steg för steg visar hur de olika planerade rätterna ska tillagas. Innehållet i lådan är planerat av näringsexperter.
– Venners mission är inte att alla ska bli vegetarianer utan att öka medvetenheten om hälsosam mat, att bidra till matkulturen och att spräcka myten om att det är dyrt att äta hälsosamt, säger Cecilia Portnoj, projektchef på företaget Venner.
Stiftelsen BMR beviljade Venner 66 225 euro för att genomföra pilotprojektet under 2022. Under projektet har Venner delat ut sammanlagt 753 matlådor på till 15 skyddshem och öppenvårdsenheter.
Turvaverkko Helsinkis chef för krisarbete Sirkka Mikkonen säger att behovet av stöd inte tar slut då någon flyttar bort från ett skyddshem eller då man startat en process för skilsmässa.
– En lugn stund kan följas av en utdragen och jobbig rättsprocess, till exempel om barnens vårdnad.
Sirkka Mikkonen lyfter också fram skammen, en känsla som sitter djupt hos många som upplevt våld eller hot om våld.
– Mitt i allt det här tunga finns det ändå ljusglimtar och Venners matlåda är en av dem. En positiv överraskning som kan komma just i rätt ögonblick, säger hon.
Turvaverkko Helsinki har under pilotprojektets gång delat ut 65 matlådor. Responsen bland mottagarna har varit överväldigande positiv. Sirkka Mikkonen läser upp en lista med kommentarer av mottagarna.
”Matlådan piggade upp mig.”
”Den ger hopp.”
”Den ger kraft och jag orkar kämpa vidare.”
”Den bidrar till min självständighet.”
Sirkka Mikkonen säger att matlådan, även om en familj bara får den en, två eller tre gånger kan göra en skillnad.
– Mat och välmående hänger ihop. Matlådan visar att man ser varandra och att man ser vackert på en annan vuxen människa.
Bidraget från Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne gjorde att företaget Venner på ett effektivt och nytt sätt kunde hjälpa hundratals familjer som står mitt i en livskris.
– Bidraget möjliggjorde inte enbart mathjälp utan även matfostran samt material och kostföreläsningar både på finska och svenska, säger Cecilia Portnoj.
Verksamheten Turvaverkko Helsinki
- Upprätthålls av Mannerheims barnskyddsförbunds Helsingforsförening.
- Finansieras av STEA Social- och hälsoorganisationernas understödscentral.
- Är en kostnadsfri tjänst som är öppen för alla i huvudstadsregionen som upplevt våld eller hot om våld i nära relationer.
- Erbjuder samtal och stöd av krisarbetare, kamratsstödsgrupper och verksamhet för barn.
- Enheten erbjuder också öppenvårdstjänster till personer som varit klienter på skyddshem, bland annat på Sophie Mannerheims skyddshem.
Företaget Venner Ab – fakta om pilotprojektet:
- Pilotprojektet var rikstäckande. Matlådorna har nått fram till klienterna på tre olika sätt:
- a. Klienten har tagit med sig matlådan från skyddshemmet
- b. Klienten har sökt matlådan från en öppenvårdsenhet
- c. Klienten har fått matlådan levererad rakt hem
- 753 matlådor delades ut, varav 504 stycken var större Venner-matlådor för familjer och 249 stycken mindre matlådor för mindre familjeenheter eller personer som bor ensamma.