”Vart borde vi komma?” ”Ha koll på wautons körschema eller beställ bilen till er!” Frågan och uppmaningen finns på Sjundeås och Ingås ungdomstjänsters sociala medier. Det handlar om Walkers-bilar (wauto) som kör runt i kommunerna hela sommaren. De kör till olika platser där ungdomar finns eller dit unga vill att de ska komma. I bilen finns samtalssällskap med ungdomsledare och frivilliga vuxna – plus saft, kaffe och sällskapsspel.
– Kommer ni också om bara en ungdom vill att ni ska komma? frågar Oliver Sundström.
– Varför inte, svarar ungdomsledaren Jonas Grönqvist som är ungdomsledare i Ingå.

Bilarna hör till organisationen Stationens barn som lånar ut bilarna till kommunerna. Walkers-bilarna är ett koncept där målet är att erbjuda mobilt ungdomsarbete och trygga rum, särskilt i glesbygden.
Stiftelsen BMR har beviljat 80 000 euro för Walkers-bilarnas verksamhet på svenskspråkiga och tvåspråkiga orter under 2025 och 2026.
Ungdomsgård på hjul ger nya möjligheter
Grannkommunerna Ingå och Sjundeå har mycket gemensamt: de är tvåspråkiga, invånarna bor runt om i kommunen, många i glesbygden, och kollektivtrafiken från de olika byarna är sparsam.
– Tidigare har vi inte kunnat röra oss runt i byarna så det här är ett helt otroligt bra koncept. På ungdomsgården har det alltid varit tomt på sommaren, det är bättre att röra sig där ungdomarna finns, inte att försöka få alla unga att komma till ungdomsgården, säger Jonas Grönqvist
I Sjundeå är ungdomslokalen stängd under sommaren, vilket ökar Walkers-bilens betydelse för ungdomarna. En del kommer till bilen bara för att hänga, andra för att prata eller få råd.
Den första Walkers-bilen togs i bruk 2014.
Sammanlagt finns fyra Walkers-bilar.
Walkers-bussen rör sig i juli i Helsingfors och i Esbo.
Mer info om de olika Walkers-bilarna och om Walkers-bussen hittar du på olika sociala medier.
Källa: Jonas Ehrnsten, Stationens barn
Under skolavslutningen patrullerade bilen ända till klockan två på natten – för att vid behov erbjuda en plats med trygga vuxna.
– Det är viktigt att vi finns där ungdomarna är, säger ungdomsledaren Linda Lukander från Sjundeå.
Walkers-bilen har också deltagit i Sjundeådagen och funnits på Sjundeås kvällstorg. Där har alla intresserade kunnat bekanta sig med Walkers-bilen, också vuxna. Nya vuxna rekryteras kontinuerligt för att jobba som frivilliga i Walkers verksamhet.
Linda Lukanders kollega Benjamin Blom deltar i verksamheten både som timanställd och frivillig vuxen. Han är 19 år och har varit med i Walkers verksamhet i Sjundeå ända sedan han gick i femte klass. Då började han på miniwalkers och har hängt med ända tills nu.
– Jag har sett sett ganska mycket under åren och blev nyfiken på att pröva på jobbet.

Mopostallet för kreativa fixare
Inte långt från småbåtshamnen i Ingå ligger Mopostallet, ett garage som upprätthålls av Ingås ungdomsverksamhet och i praktiken av ungdomsledaren Jonas Grönqvist. Officiellt heter Mopostallet Unccan Garage och är öppet alla torsdagar mellan klockan 16 och 21.

Här brukar Oliver Sundström, Artur Niemi, Birk Wallenius och Tristan Nyberg hänga och meka. Man kan fixa på ett eget fordon eller jobba på de gemensamma mikrobilarna. Killarna tycker att det är jobbigt när inget får kosta och då det mesta ska göras med enkla verktyg men de trivs. I Jonas Grönqvists vision finns ett mikrobilsevenemang mellan grannkommunerna där alla mekat ihop bilar i kommunernas ungdomsgarage.
– Jag tycker att Mopostallet borde vara öppet flera dagar i veckan. Så borde här finnas ordentliga verktyg och en större budget så att man kunde köpa reservdelar och annat som behövs, säger Oliver Sundström.