Cookie-inställningar

Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse och personlig service. Genom att samtycka till användningen av cookies kan vi utveckla en ännu bättre tjänst och tillhandahålla innehåll som är intressant för dig. Du har kontroll över dina cookiepreferenser och kan ändra dem när som helst. Läs mer om våra cookies.

Skip to content
Bild från Ålands projektörs Havsandar.

Tusen åländska barn bjuds på musikalen Havsandar

PRESSMEDDELANDE 24 MAJ 2024

Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne (Stiftelsen BMR) firar jubileum genom att bjuda alla barn i årskurserna 4–6 i de svenska skolorna i Finland på en teaterupplevelse. Nu är det klart att de åländska barnen får se Ålands projektkörs musikaliska Östersjösaga Havsandar.

År 2025 har det gått 175 år sedan Stiftelsen BMR:s donator Karl Herman Renlund föddes.

”Nästa år är en milstolpe i stiftelsens historia och det vill vi fira tillsammans med barnen, säger Birgitta Forsström”, vd för Stiftelsen BMR.

I hela landet bjuds kring 11 000 barn på teater – på Åland handlar det om cirka 1 000 barn. För skolbarnen spelas musikalen Havsandar våren 2025 på Alandica. I teaterupplevelsen som Stiftelsen BMR erbjuder ingår transport till och från teatern. Föreställningen ges för allmänheten hösten 2024.

”Östersjön högaktuellt tema”

Ålands projektkörs Havsandar är en konsertföreställning som tar med publiken till en färgsprakande men också mörk undervattensvärld. Projektkörens dirigent och producent Johanna Grüssner ser fram emot föreställningarna för skoleleverna.

”Det känns oerhört viktigt att barn får ta del av kulturella evenemang tidigt i livet för att öppna sina sinnen, tankar och känslor. I oroliga tider som dessa är kulturen viktigare än någonsin”, säger Grüssner.

Hon lyfter fram att projektkören i föreställningen blandar olika estetiska uttryck som teater, dans, bild och musik. Orkestern spelar på scenen och alla instrument är synliga. 

”Att föreställningen dessutom handlar om människans förhållande till havet och Östersjön är dessutom ett högaktuellt tema som berör oss alla, speciellt barnen som är vår framtid. Jag är mycket nyfiken på att höra barnens reaktioner efter föreställningen”, säger Grüssner.

I början var det tänkt att Teaterföreningen i Mariehamn skulle vara stiftelsens samarbetspartner på Åland. Föreningen hade ändå ingen egen lämplig pjäs på gång och hjälpte därför Stiftelsen BMR att komma i kontakt med Ålands projektkör.

Anmälan till teaterupplevelsen pågår som bäst. Skolorna ska anmäla sig senast 19 juni. Läs mer om teatersatsningen under jubileumsåret här.

För ytterligare frågor:

Birgitta Forsström, vd, birgitta.forsstrom@bmr.fi, 044-762 3900. För frågor om stiftelsens strategi och satsningar under jubileumsåret.

Ona Sandberg, evenemangsproducent, ona.sandberg@bmr.fi, 040-536 0404. För frågor om praktiska arrangemang under jubileumsåret.

Du kanske också vill läsa

Donation möjliggör konstterapi för barnpatienter

Läs mer

Positiv avkastning på stiftelsens förmögenhet 2023

Läs mer

Stiftelsen BMR firar jubileum – bjuder 11 000 barn på teater

Läs mer

Ansök om bidrag för naturutflykter

Läs mer