Cookie-inställningar

Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse och personlig service. Genom att samtycka till användningen av cookies kan vi utveckla en ännu bättre tjänst och tillhandahålla innehåll som är intressant för dig. Du har kontroll över dina cookiepreferenser och kan ändra dem när som helst. Läs mer om våra cookies.

Skip to content
Brita Maria Renlunds park i Karleby har byggts med stöd av Stiftelsen BMR. Foto: Eva-Stina Kjellma
Ung kille åker skateboard i en betongpark. I bakgrunden syns texten Ollyha (från Hollyhaka) med stora bokstäver.

Ny undersökning: Stiftelser stödde vetenskap, konst och medborgaraktivitet med över en halv miljard euro

Privata stiftelser ger stabilitet och alternativ inom vetenskap och konst. De bidrar också till vanliga människors hobbyer och tillför livskraft överallt i Finland. Det här framkommer i en ny oberoende undersökning som publiceras av Stiftelser och fonder rf. Stiftelsen BMR är den tionde största bidragsgivaren. 

Den oberoende utredningen ger en helhetsbild av hur bidragen från över 200 stipendiestiftelser och stipendiefonder fördelades 2022. Privata stiftelser finansierade i fjol vetenskap med 295 miljoner euro, konst med 76 miljoner euro och övrig samhällelig utveckling med 145 miljoner euro.  

För många branscher är stiftelsestödet av avgörande betydelse. Av stiftelsestödet gick 57 procent till vetenskap, 15 procent till konst och 28 procent till övrig samhällelig utveckling. Inom medborgaraktivitet stödde stiftelserna livets alla områden från barnmotion till naturstigar, från försvar till psykiskt välmående, samt från utveckling av olika yrkesområden till föreningsverksamhet. Därtill upprätthöll stiftelserna bland annat forskningsinstitut, museer och arkiv samt genomförde egna projekt.

– Det här stödet skulle inte finnas utan människors vilja att ge av sina euro till det gemensamma bästa, säger docent Liisa Suvikumpu, vd för Stiftelser och fonder rf.

År 2022 använde Stiftelsen BMR 13,2 miljoner euro för att genomföra sitt ändamål och är därmed den tionde största bidragsgivaren i Finland bland de allmännyttiga stipendiestiftelserna och -fonderna. Stiftelsen BMR:s främsta mål är att öka välmående för barn och unga genom att skapa hopp och framtidstro.

Läs mer om undersökningen på Stiftelser och fonder rf:s webbplats.

Stiftelsen BMR är en av Stiftelser och fonder rf:s 227 medlemmar. Läs mer om stiftelsens verksamhet 2022 i årboken.

Du kanske också vill läsa

Positiv avkastning på stiftelsens förmögenhet 2023

Läs mer

Stiftelsen BMR firar jubileum – bjuder 11 000 barn på teater

Läs mer

Ansök om bidrag för naturutflykter

Läs mer

Årsboken för 2023 är publicerad

Läs mer