Cookie-inställningar

Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse och personlig service. Genom att samtycka till användningen av cookies kan vi utveckla en ännu bättre tjänst och tillhandahålla innehåll som är intressant för dig. Du har kontroll över dina cookiepreferenser och kan ändra dem när som helst. Läs mer om våra cookies.

Skip to content

Inbjudan: Ny utredning över svenskan i Karleby – lansering 20 oktober

En ny utredning granskar svenska språkets ställning i Karleby. Utredningen lanseras i Karleby 20 oktober. Välkommen! Anmäl dig här

Signalerna från Karleby har under de senaste åren varit oroväckande. Det svenska språket verkar vara utsatt. Antalet svenskspråkiga ledamöter i stadens fullmäktige är rekordlågt, den senaste Språkbarometern vittnar om ett försämrat språkklimat och svenskan verkar ha försvunnit ur statsbilden.

Vilka är faktorerna som påverkar de språkliga förhållandena i staden?

I en ny utredning är fokus på svenskan i Karleby. Hur ser språkanvändningen bland skoleleverna ut? Vad anser beslutsfattarna? Och vilka konkreta åtgärder kunde man vidta för att stärka svenskan i staden?  

Utredningen har beställts och finansierats av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr. Stiftelsen grundades 1919 på basen av Karl Herman Renlunds testamente. Karl Herman Renlund var född och uppvuxen i Karleby – Brita Maria var hans mamma. Utredningen har gjorts av Jens Berg och ges ut av tankesmedjan Magma.

Välkommen på lanseringen av utredningen fredagen 20 oktober, med start klockan 9.30 på Kulturgaraget i Karleby.

Jens Berg presenterar utredning varpå det blir diskussion om svenskans ställning i Karleby. Tillfället avslutas med lunch. Vänligen anmäl dig på förhand genom Denna webblanbkett . Tillfället kommer också att strömmas direkt. Observera att du bör anmäla dig även om du deltar på distans.

Program

Du kanske också vill läsa

Donation möjliggör konstterapi för barnpatienter

Läs mer

Tusen åländska barn bjuds på musikalen Havsandar

Läs mer

Positiv avkastning på stiftelsens förmögenhet 2023

Läs mer

Stiftelsen BMR firar jubileum – bjuder 11 000 barn på teater

Läs mer