Cookie-inställningar

Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse och personlig service. Genom att samtycka till användningen av cookies kan vi utveckla en ännu bättre tjänst och tillhandahålla innehåll som är intressant för dig. Du har kontroll över dina cookiepreferenser och kan ändra dem när som helst. Läs mer om våra cookies.

Skip to content

På Rädda Barnens barnvänliga platser får barn som tvingats fly vara barn

Stiftelsen Brita Maria Renlunds styrelse fattade i torsdags beslut om att stödja Rädda Barnens satsning på trygga, barnvänliga platser för barn som tvingats på flykt. Stödet är 20 000 euro.

Rädda Barnens trygga, barnvänliga platser är ett beprövat koncept som organisationen använt under flera år, i samband med humanitära kriser på olika håll i världen. Det handlar om att erbjuda en lugn plats med trygga vuxna där barn kan leka, vila eller till exempel göra läxor. Samtidigt kan barnens anhöriga vila eller sköta ärenden, förvissade om att deras barn är på en trygg plats. Verksamheten stödjer även barns psykosociala välmående och stärker krisdrabbade barns och vuxnas förmåga att stödja och skydda barn.

”Rädda Barnen är en betrodd och betydelsefull aktör. Via dem kan vi stödja barn i nöd och det är i linje med våra tyngdpunkter. Att barnen får vara barn i den otrygga situation de befinner sig är av yttersta vikt”, säger Mia Holmbäck, styrelseordförande för Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. 

I Finland har Rädda Barnen för tillfället fyra trygga, barnvänliga platser och flera planeras. Ett av de barnvänliga utrymmena finns i Västra hamnen i Helsingfors dit många ukrainare som flytt undan kriget anländer. Också i Tammerfors, på stadens flyktingmottagning, har Rädda Barnen grundat en trygg, barnvänlig plats.

– På de barnvänliga platserna får barnen vara barn. Ofta är det hektiskt att anlända till ett nytt land. De vuxna ska sköta officiella ärenden, fylla i blanketter och ordna med praktiska frågor. Tack vare de barnvänliga platserna behöver barnen inte vara med hela tiden utan kan koppla av i trygghet, säger Mikael Lehtinen, beredskapsplanerare på Rädda Barnen.

I Finland används de trygga, barnvänliga platserna också för att dela ut ekonomiskt bidrag till familjerna som kommer från Ukraina. Familjerna får ett presentkort till matbutiker så att de göra nödvändiga inköp redan innan de får den officiella mottagningspenningen. Planer finns också på att dela ut ryggsäckar år barnen. Ryggsäckarna innehåller bland annat kritor, häften, gosedjur och annat som kan glädja barnen.

Donationer spelar en viktig roll i att utveckla och upprätthålla de barnvänliga platserna, säger beredskapsrådgivare Anna Mikkonen på Rädda Barnen.

– Bidragen används bland annat för att utbilda frivilliga, för utrustning, mellanmål och andra löpande kostnader, säger hon.

De vuxna frivilliga som jobbar på de barnvänliga platserna behöver få en ordentlig introduktion i arbetet för att de ska vara trygga personer som lyssnar på barnen och ger stöd.

Läs mer om Rädda Barnens trygga, barnvänliga platser på Rädda Barnens webbplats.

Ytterligare information:

För information om Rädda Barnens trygga, barnvänliga platser, kontakta beredskapsrådgivare Anna Mikkonen på Rädda Barnen: anna.mikkonen@pelastakaalapset.fi.

För information om Stiftelsen Brita Maria Renlunds stöd, kontakta vd Birgitta Forsström eller styrelseordförande Mia Holmbäck: birgitta.forsstrom@bmr.fi eller mia.holmback@bmr.fi.

Du kanske också vill läsa

Donation möjliggör konstterapi för barnpatienter

Läs mer

Tusen åländska barn bjuds på musikalen Havsandar

Läs mer

Positiv avkastning på stiftelsens förmögenhet 2023

Läs mer

Stiftelsen BMR firar jubileum – bjuder 11 000 barn på teater

Läs mer