Cookie-inställningar

Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse och personlig service. Genom att samtycka till användningen av cookies kan vi utveckla en ännu bättre tjänst och tillhandahålla innehåll som är intressant för dig. Du har kontroll över dina cookiepreferenser och kan ändra dem när som helst. Läs mer om våra cookies.

Skip to content

Birgitta Forsströms julbrev – dags att varva ner och visa omtanke

Det här är vd Birgitta Forsströms julbrev 2021:

Den mörkaste tiden på året är här. Det är dags att tända ljus, sprida värme och knyta ihop det gångna året

Då jag i maj i år började jobba som vd för Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne hade jag ingen aning om hur intressant och givande mitt nya arbete skulle bli. Förutom att jag fick två av världens bästa kolleger på stiftelsens kansli så har jag haft stort stöd och glädje av kolleger som jobbar inom andra fonden och stiftelser. Det görs professionellt arbete och massor av goda saker inom den här sektorn.

I början av året fattade stiftelsen beslut om att dela ut över nio miljoner euro till projekt och verksamhet som stödjer barn och unga. Pengar beviljades bland annat för klimatfostran, ungas välmående och forskning om mobbning bland barn. I november berättade vi att stiftelsen medverkar i universitetens medeinsamlingskampanj. Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne donerar 900 000 euro till Helsingfors universitet, pengarna riktas till naturvetenskaper och till pedagogik och lärarfortbildning. Ett effektivt sätt att stödja barn och unga är att se till att de personer som jobbar med barn och unga får den bästa möjliga utbildningen.

Jag har under året haft förmånen att bekanta mig med en hel rad yrkeskunniga och hängivna aktörer som jobbar med barn och unga på olika sätt. Vi har ordnat rundabordssamtal på stiftelsens kansli och besökt organisationer som arbetar med barn och unga. Det har varit en ynnest att träffa människor som jobbar inom allt från barnskydd, småbarnspedagogik och adoption till aktörer som jobbar med vård av ätstörningar eller uppsökande ungdomsarbete. Jag har också träffat personer som verkar inom högskoleutbildningen och som bedriver forskning.

En av de färskaste upplevelserna är från slutet av november då jag  under en kväll följde med hur professionella från organisationen Stationens barn arbetar med barn och unga i Helsingfors centrum.

Jag är djupt imponerad av det arbete som görs på fältet.

Birgitta Forsström (t.h.) bekantade sig med Stationens barns verksamhet på Helsingfors järnvägsstation en kväll i november.

I Finland lever cirka 120 000 barn i fattigdom. Dessutom saknar alltför många ungdomar framtidstro och hopp inför sin egen väg genom livet. Det viktigaste vi kan ge barn och unga är tron på sig själv och på de egna möjligheterna – tillit till att livet bär. Här kan vi alla göra en insats. Hos oss på stiftelsen kommer vi att fortsätta föra dialog med fältet och försöka se till att våra bidrag gör största möjliga nytta. År 2022 är en tyngdpunkt för våra bidrag projekt och verksamhet som stödjer barns och ungas psykiska hälsa.

Vår julhälsning i år kommer via Helsingforsmissons julkonsert. Konserten hölls 30 november 2021 i Mikael Agricolas kyrka och sänds i teve på kanalen Nelonen söndagen 19 december kl. 19.30.

Jag önskar alla och envar en fridfull juletid och allt gott inför det nya året 2022! Låt oss  sprida framtidstro och hopp bland barn och unga.  

Med varma hälsningar, Birgitta

Du kanske också vill läsa

Donation möjliggör konstterapi för barnpatienter

Läs mer

Tusen åländska barn bjuds på musikalen Havsandar

Läs mer

Positiv avkastning på stiftelsens förmögenhet 2023

Läs mer

Stiftelsen BMR firar jubileum – bjuder 11 000 barn på teater

Läs mer