Cookie-inställningar

Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse och personlig service. Genom att samtycka till användningen av cookies kan vi utveckla en ännu bättre tjänst och tillhandahålla innehåll som är intressant för dig. Du har kontroll över dina cookiepreferenser och kan ändra dem när som helst. Läs mer om våra cookies.

Skip to content

BMR firar sin avgående vd med en unik skulptur av Kim Simonsson

Stiftelsens avgående vd Gun Sandberg-Wallin var inte intresserad av att avbildas i ett porträtt i samband med sin pensionering. I stället blev det en skulptur gjord av den finlandssvenska skulptören Kim Simonsson. Skulpturen föreställer en flicka som håller i en bok. Hon står på ett alfabetblock där en sida pryds av Gun Sandberg-Wallins silhuett och en annan av Karl Herman Renlunds silhuett.

– Skulpturen blev just sådan som jag vill ha och den representerar allt det stiftelsen står för. När jag tittar på den ser jag glädje och våra möjligheter att stödja barn och unga, säger Gun Sandberg-Wallin.

Kim Simonsson säger att han egentligen inte är en porträttgörare och att beställningsuppdrag av den här typen är rätt ovanliga för honom. Men när han blev kontaktad av Gun Sandberg-Wallin och hörde hennes tankar sade han ja direkt.

– Uppdraget passade mig jättebra. Jag gör barnfigurer och stiftelsen jobbar för barn. Dessutom fick jag fria händer så jobbet kändes naturligt.

Kim Simonsson är en internationellt erkänd skulptör med ateljé i Fiskars. Barn är ofta motiv i hans verk, bland annat i samlingen mossfolk och i skulpturen Emma lämnar ett spår, som finns i Hagalunds metrostation i Esbo. 

Gun Sandberg-Wallin har varit vd för Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne i sju år, sedan 2014. Under hennes tid har stiftelsen utvecklats och vuxit. 

– Det har alltid varit en bra stiftelse, men i dag är vi mer strukturerade. Vi har personal och stiftelsen sköts som ett bolag. 

Gun Sandberg-Wallin säger att stiftelsen haft en bra styrelse. Under hennes tid som vd har stiftelsen gått från att dela ut bidrag till att både dela ut bidrag och proaktivt driva stora projekt. 

– Vi har kunnat ta initiativ och bygga upp saker.

Till sin efterträdare Birgitta Forsström vill hon inte ge några råd. 

– Hon får ett trevligt jobb som är mycket tacksamt och berikande på alla sätt. Det är fint att kunna vara med och stödja sådant som främjar det finlandssvenska i landet. Birgitta får en bra styrelse, trevliga arbetskamrater och bra kolleger i de andra stiftelserna.

Gun Sandberg-Wallin ser fram emot att bli pensionär. 

– Allt har sin tid och det är bra att det kommer yngre krafter. 

Några konkreta planer på vad hon ska göra efter att jobbet som vd upphör har hon inte. 

– Men min man är pensionär och vi har mycket vi vill göra tillsammans. Jag hoppas vi kan resa och att vi får vara med våra fem barnbarn. 

Flickan med boken

Vad: Ett beställningsverk gjort av skulptören Kim Simonsson 2021.

Material: Bränd keramik (stengodslera) glaserad med matt glasyr. Bokens gulddekoration är tillverkad av 23 karats bladguld.

Storlek: Piedestalen är 50 cm hög och flickan 120 cm hög. Kopia: Gun Sandberg Wallin får en miniatyr av skulpturen. Det ursprungliga verket kommer stå i Stiftelsen Brita Maria Renlunds kansli i Helsingfors

Lina Laurent, text

Du kanske också vill läsa

Positiv avkastning på stiftelsens förmögenhet 2023

Läs mer

Stiftelsen BMR firar jubileum – bjuder 11 000 barn på teater

Läs mer

Ansök om bidrag för naturutflykter

Läs mer

Årsboken för 2023 är publicerad

Läs mer